Sittvagn : Bästa sittvagnen 2024


sittvagn bäst i test

Sittvagn : en komplett guide

Sittvagn är ofta den andra vagnen eller insatsen ett barn har om det inte är en kombivagn. Sittvagnen används från det att barnet själv kan sitta ordentligt. Detta innebär att det kan vara lämpligt att byta till sittvagn när barnet är cirka 6-8 månader. Sittvagnen kan sedan användas fram tills det att barnet är cirka 3 år.

En fördel är om sittvagnen eller sittdelen är vändbar så att barnet både kan sitta med ansiktet mot föräldern och med ansiktet framåt om barnet vill titta på omgivningen. För barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen är det en fördel om sittvagnen går att fälla till ett plant liggläge.

I denna artikel har vi även analyserat de test av sittvagnar som är gjorda på marknaden. Nedan presenterar vi de sittvagnar som är bäst i test.

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Sittvagn

När ditt barn väl lärt sig sitta så brukar det vara svårt att inte låta barnet sitta upp och se sig omkring. Barn är nyfikna på allt och vill gärna se vad som händer runt omkring sittvagnen. I början kan det vara att föredra att sittdelen är vänd bakåt, mot föräldrarna, då detta skapar en trygghet för barnet. Efter hand som barnet blir äldre är det dock fördelaktigt om sittvagnen är vänd framåt, i färdriktningen, så att barnet ser vad som händer. Idag finns det gott om vagnar som är både liggvagn och sittvagn i ett, en s.k kombivagn.

Valet av sittvagn beror på hur mycket du ska använda den. Sittvagnar kommer i mängder av storlekar och utförande, så välj det som passar er beroende på er livsstil. Vet ni med er att ni kommer att använda sittvagnen mycket så bör ni investera i en stabil vagn med hög kvalitet. Har du en trång hiss eller ska åka mycket kollektivt så kan det vara lämpligt att köpa en mindre och smalare vagn. Det är också bra om sittvagnen inte väger för mycket och är lätt att fälla ihop. I många butiker får du gärna ta vagnen med dig ut och prova så att den går i bagageutrymmet på bilen, vilket kan vara väl värt att prova innan ni lägga en massa pengar på en ny vagn.

Sulkyvagnen blir idag allt mer vanlig. Denna lämpar sig väl för dem som inte ska använda vagnen så mycket då den är lite enklare än en sittvagn. Sittvagnen är att fördra och är skönare för barnet den första tiden. Sittvagnen är ofta även lättare att använda som avlastning då den normalt har bättre och fler utrymme att lasta i samt är stabilare och klarar av att man hänger matkassar och liknande på den.

Bäst i test – Sittvagn

Här hittar du de sittvagnar som har fått bäst i test 2024.

Bäst i test – alla sittvagnar

Bäst i testModell och ranking
Britax smile 5z bäst i test1. Britax Smile 5Z (sittvagn)

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
Cybex talos S 2. Cybex Talos S Lux

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
Sittvagn baby jogger city elite 23. Baby JoggerCity Elite 2

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
bugaboo bee 64. Bugaboo Bee 6

Se produkt och pris på:
Bugaboo
Läs mer om testvinnaren längre ner

Bäst i test – budgetklassen

Här hittar du lite enklare sittvagnar som gränsar mot kategorin sulkyvagn.

Bäst i testModell och ranking
sittvagn Britax B Motion plus1. Baby Jogger City Mini GT 2.1

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
beemo maxi 4 sittvagn 2. Beemo Maxi 4

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Läs mer om testvinnaren längre ner

Britax Smile 5 Z : bäst i test sittvagn

Detta är den bästa sittvagnen, men som dock egentligen är en duovagn. Du kan köpa den som sittvagn vilket är anledningen till att den kvalificerar in här. För en väldigt lite peng kan du dock köpa till liggdelen och du får du en fantastiskt fin Duovagn

Britax Smile 5Z har en sittdel som är vändbar, vilket är positivt. Den har en stor sufflett som skyddar mot sol och vind. Den har plan sittyta, luftdäck, rymlig varukorg och ett fempunktsbälte som gör att barnet inte klättrar ur vagnen. Detta är den vagn vi rekommenderar som förstahandsval. 

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland

Baby Jogger City Mini GT 2.1 : Bäst i test budget sittvagn

Detta är en enklare sittvagn men som rekommenderas av många konsumenter. Baby Jogger City Mini GT 2.1 är en innovativ sittvagn som kombinerar komfort och funktionalitet, perfekt för aktiva familjer på språng. Dess lättviktiga design och förbättrade all-terrain hjul gör den smidig för både stadspromenader och äventyr i mer krävande terränger. Vagnens signaturfunktion, den enkla och snabba ihopfällningen, möjliggör en smidig och bekymmersfri hantering, vilket är särskilt värdefullt när man är ute med små barn.

Denna sittvagn har även en väldigt rymlig sittdel, flera lutningspositioner, och en stor sufflett med UV-skydd, garanteras en trygg och bekväm åktur oavsett väder. Dess justerbara handtag och handbroms tillgodoser förälderns behov, och gör det lätt att anpassa vagnen efter personlig komfort och säkerhet. Priset är också relativt bra om man har en begränsad budget.

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland

Olika typer av sittdel

När det kommer till sittvagn så kan de ha två olika typer av sittdel som används när barnet kan sitta upp på egen hand. Standardmodellen av sittdelar har ofta en ryggdel som går att fälla upp eller ned så att det blir plant eller med viss lutning. Tänk på att alla varianter inte går att lägga ner till plant läge utan de har alltid en viss lutning. Ska barnet sova mycket i vagnen så bör du köpa en variant som går att lägga plant. 

Vissa vagnar har även en ergonomisk sittdel som är något högre än standardmodellen. Här lutas hela sätet bakåt om barnet ska ligga ner, men sätet blir aldrig helt plant. Fördelen med dessa sittdelar är att de ofta väger mindre och tar mindre plats. De är dock ofta små vilket gör att liftar inte går att använda tillsammans med denna sits. 

Frågor och svar

Vilken sittvagn ska jag välja?

Välj en sittvagn som passar dina behov. Ska du använda sittvagnen ofta så ska du köpa en mer gedigen sittvagn som håller en högre kvalité. Bra vagnar är då Britax Smile 3 eller Stokke Beat. Om du inte ska använda den varje dag och kommer att transportera den mycket ihopfälld så blir det viktigare att vagnen är lättare och mindre. Välj då en enklare modell som du hittar i budgetklassen. 

Vilken sittvagn är bäst?

Den bästa sittvagn är Britax Smile 3 följt av Joolz Hub och Stokke Beat. Denna sittvagn håller en hög genomgående kvalité och har fått bäst i test vid flera olika utvärderingar. 

Från vilken ålder kan man använda sittvagn? 

En sittvagn kan användas från det att barnet kan sitt upprätt på egen hand. Detta är normalt när barnet är runt 6-9 månaders ålder. 

Varför ska man välja en vändbar sittvagn?

En vändbar sittvagn uppskattas av barn när de är lite äldre. När man börjar med sittvagn är det ofta skönt att ha sittdelen vänd mot sig så att man ser barnet. När barnet blir lite äldre så blir det allt mer nyfiken och vill vända sig om. Det kan då vara bra att vända sittdelen så att barnet kan titta framåt och se vad som händer i färdriktningen. Barn som sitter åt ”fel håll” har en tendens att vända sig ut från vagnen vilket gör att de inte sitter säkert.

Hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide eller spana in sortimentet av barnvagnar på Jollyroom.se, Bugaboo eller på Babyland.

Tyckte du faktan om sittvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Emma

Inredning har alltid varit ett stort intresse för mig och när jag fick mitt första barn så ökade även intresset för produkter till barn. Med en nyfödd är det mycket att tänka på så för att du ska slippa göra samma produktresa som jag, så skriver jag på denna sajt ner mina bästa tips och råd avseende produkter till barn.

Senaste artiklarna