Kombivagn : bäst i test – en komplett guide


bugaboo fox2 kombivagn

Fakta och tips om kombivagnar

En kombivagn är en kombinerad sittvagn med en liggdel. Kombivagnen består av grundvagnen samt en lift med hårda eller mjuka kanter som du sätter ner i sittvagnen. En stor skillnad mellan att köpa en vanlig liggvagn och sittvagn är att en kombivagn är lite trängre och tyngre i början då liften används.

I en kombivagn så används en och samma vagn under hela vagnen livslängd vilket gör att den slits lite mer än när man har separata vagnar eller vagnsdelar. En fördel är att liften i kombivagnen kan användas som extrasäng vid resor eftersom kanterna är stadiga.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta inför köpet av en kombivagn. Vi presenterar även vilka kombivagnar som är bäst i test.

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Fakta om kombivagnar

En kombivagn används till det lilla nyfödda barnet och en bra tid framåt. Den här typen av vagn består av en del som går att anpassa till både ett helt nerfällt liggläge samt justeras om till en sittvagn. Kombivagnen kan du normalt ha från barnet är nyfödd tills dess att barnet närmar sig tre år. Många anser på grund av den långa användningstiden att en kombivagn är en bra investering. Ett alternativ till kombivagn är en duovagn som består av två separata delar.

Normalt är det läge att plocka ut liften och börja använda sittläget från det att du märker att barnet själv vill sitta upp. Detta är normalt när barnet är mellan 6 och 8 månader gammalt. En fördel är om kombivagnens sittdel är fällbar så att man kan låta barnet ligga på plant underlag om det somnar. Små barn blir trygga av att se sina föräldrar och det är då bra om sittvagnen är vänd bakåt, mot er föräldrar. Tänk även på att barnet när det blir lite äldre gärna vill sitta vänt mot sin omgivning så att det ser vad som händer. Det kan därför vara praktiskt med en kombivagn där man kan vända sittdelen åt båda hållen. 

Mer fakta hittar du längre ner i artikeln. Läs även våra artikel om de bästa barnvagnarna just nu.

Kombivagn : Bäst i test

Här presenterar vi de kombivagnar som just nu är bäst i test. Vill du gå på djupet och läsa om vilken kombivagn som är absolut bäst inom olika modeller så klicka in på respektive variant. 

Bästa kombivagnen 2024

Vi har gått igenom information och råd från experter och tester för att hitta bästa kombivagn 2024. Här nedan ser du resultatet. 

Bäst i test – kombivagn

Bäst i testModell och ranking
Bugaboo Fox2 kombivagn1. Bugaboo Fox 2 (Kombivagn)

Se produkt och pris på:
Bugaboo
Bugaboo Fox2 kombivagn2. Silver Cross Horizon Go Kombivagn

Se produkt och pris på:
Jollyroom

Tips: Köper du en riktigt bra sittvagn så kan du skapa en egen kombivagn genom att köpa till en valfri lift.

Läs mer: Bästa duovagnen / Bästa sittvagn

Var kan man köpa en kombivagn? 

Nästan alla större barnvagnsbutiker säljer kombivagnar, både på nätet och i fysisk butik. En kombivagn är en vanlig barnvagnsmodell vilket gör den lätt att hitta. Du ska dock vara medveten om att de ofta har lång leveranstid, vilket gör att du bör köpa den i god tid.

Några av de butiker som säljer kombivagnar är: 
Jollyroom / Bugaboo / Babyland

Kombivagn eller duovagn

Om du väljer en duovagn är dels en smaksak och dels en prisfråga. En duovagn är ofta dyrare än en kombivagn då den består av två separat delar. Detta medan kombivagnen är en kombinerad vagn där delarna är integrerade i varandra. 

En duovagn består av chassi, samt en liggdel och en sittdel. Detta gör att du får en separat liggvagn och en sittvagn som kan användas var för sig. Liggdelen är rymligare än en lift men också svårare att bära med sig.

En kombivagn består av en sittvagn plus en mjuklift eller en hårdlift (läs mer om detta nedan). Sittvagnen används från det att barnet är nyfött tills det att barnet är runt 3 år gammalt. När barnet är nyfött används liften som är en separat liggdel som placeras i sittvagnen.

Mjuklift eller hårdlift

En kombivagn kommer ofta med en mjuklift eller en hårdlift. Här går igenom fördelarna respektive nackdelarna med de två olika varianterna. 

Mjuklift

Mjukliften är som namnet antyder mjukare än en hårdlift. En mjuklift placeras i sittdelen när barnet är nyfött så att kombivagnen kan användas som en liggvagn. En mjuklift har mjuka sidor och ett lock som både kan vara fast och avtagbart. 

Mjukliften är ofta smal vilket gör att den ofta ligger tight på barnet. På vintern är detta positivt då barnet lättare håller värmen, samtidigt som det kan vara svårt att få plats med större och varmare åkpåsar. På sommaren blir det ofta varmare i det lilla utrymmet då det är svårt att få ventilation runt barnet. 

I stort sett alla liftare har bärhandtag i sidorna som gör att man lätt kan bära med sig barnet i liggdelen. En mjuklift kan användas relativt länge och efter det att man gått över till sittdelen så kan mjukliften i vissa fall göras om till en åkpåse eller till en sittdyna. 

En vagn med mjuklift är ofta tyngre än en ren liggvagn. Orsaken till detta är att sittdelen ofta är tyngre och när man har en kombivagn så är sittvagnen inte en separat del som vid en duovagn, utan den används tillsammans med liften. Räkna därför med att mjukliften lägger på ett par kilo ovanpå sittvagnens vikt. 

En fördel med en mjuklift är att du inte behöver köpa samma märke och modell som vagnen. Du kan därför varier dig om du vill ha en helt annan färg eller design.

Hårdlift

Hårdliften har som namnet antyder hårda kanter. En fördel med detta är att den ofta blir luftigare och svalare än en mjuklift. En hårdlift har ett praktiskt bärhandtag som gör det enkelt att ta med den när du inte vill plocka upp barnet, exempelvis när du handlar eller ska ta en fika. 

En hårdlift väger i stort sett samma som mjukliften, vilket är några kilo. En kombivagn som består av en hårdlift tillsammans med en sittvagn är generellt tyngre än en ren liggvagn som man använder om man har en duovagn. Vill du köpa hårdliften separat så måste du vara uppmärksam på sittdelens mått, så att den verkligen ryms i vagnen. Detta gäller främst om du köper ett annat märke eller en annan modell än grundvagnen. 

Hårdliften är ofta billigare än en liggdel, men tillskillnad från mjukliften kan den endast användas som just liggdel. När barnet blivit stort nog för att sitta upp på egen hand, så är hårdliften förbrukad. Du kan dock sälja den på begagnatmarknaden eller använda den som resesäng så länge barnet ryms i liften. 

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor som ställs relaterat till kombivagnar.

Vad är skillnaden mellan en mjuklift och en hårdlift?

Den största skillnaden är att en mjuklift har mjuka sidor och en hårdlift har hårda sidor. En mjuklift kan enklare passas in i olika modeller av sittvagnar, medans du måste vara mer uppmärksam på måtten på hårdliften så att den verkligen passar i sittdelens utrymme. 

Tyckte du faktan om kombivagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Emma

Inredning har alltid varit ett stort intresse för mig och när jag fick mitt första barn så ökade även intresset för produkter till barn. Med en nyfödd är det mycket att tänka på så för att du ska slippa göra samma produktresa som jag, så skriver jag på denna sajt ner mina bästa tips och råd avseende produkter till barn.

Senaste artiklarna

link to Syskonvagn

Syskonvagn

En syskonvagn eller en tvillingvagn som det också kallas, kan vara praktiskt om man har två barn i tät följd eller om det är tvillingar. En syskonvagn är smidig då du ensam kan köra två...