Syskonvagn


syskonvagn

Fakta och tips om syskonvagnar / tvillingvagnar

En syskonvagn eller en tvillingvagn som det också kallas, kan vara praktiskt om man har två barn i tät följd eller om det är tvillingar. En syskonvagn är smidig då du ensam kan köra två barn, men tänk dock på att vagnen snabbt blir tung att köra. Syskonvagnen bör därför vara rejält tålig så att den klarar både hög vikt och dåliga väderförhållande.

Att få två barn på en gång eller med mycket litet mellanrum kan vara väldigt påfrestande och turbulent för föräldrarna. Livet kommer säkerligen att drastiskt förändras och det behövs både rutiner och praktiska hjälpmedel för att få vardagen att fungera. En syskonvagn kan vara till stor hjälp då denna gör att man på ett smidigt sätt kan förflytta sig med två små barn på samma gång.

Tips! Här hittar du bra kvalitetsvagnar:  BugabooJollyroom.se eller på Babyland (reklamlänkar).

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Syskonvagn / tvillingvagn

En syskonvagn gör er mobila då den låter flerbarnsföräldrar ta sig fram på ett smidigt sätt även när båda barnet är små och inte kan eller vill gå längre sträckor. Ofta kan en syskonvagn vara lämplig om du har två barn som är under tre år. Något du bör tänka på innan du väljer vilken modell eller märke du ska ha på din syskonvagn är hur det ser ut i din omgivning. En syskonvagn är ofta stor och klumpig så se till att stämma av måtten för längd och bredd på vagnen innan ni köper den så att ni kan vara säkra på att den ryms i hissen, går in genom dörren, får plats i bilen, mm.

Syskonvagnar eller tvillingvagnar kommer i många olika utförande, för att passa olika människors behov. Det finns både modeller där barnen sitter bredvid varandra i vagnen och modeller där barnen sitter över respektive under varandra. Fördelen med syskonvagnen där barnen sitter över respektive under varandra är att vagnen inte blir så bred. Vagnen blir däremot lite längre än en vanlig barnvagn och många gånger tycker barnet som sitter underst det är tråkigt när han eller hon inte kan se något.

En annan typ av syskonvagn är där barnen sitter på bredden, vilken är mest lik den typiska barnvagnen. Nackdelen är att denna typ av syskonvagn blir väldig bred och det kan vara svårt att ta sig igenom trånga utrymme. Det finns även modeller där man kan placera barnen mittemot varandra, vilket kan vara mycket roligt för barnen. Är barnen i olika åldrar så bör du säkerställa att det med syskonvagnen är möjligt att kombinera en liggdel med en sittdel. Alternativt att ryggstödet är delbart så att ett barn kan ligga ner medan det andra sitter upp. Kolla även så att det går att vända delarna åt båda hållen så att det äldre barnet kan få åka framåtvänt och se vad som händer, medan du har full uppsikt på det minsta barnet som kräver tryggheten som det ger att se sina föräldrar.

Läs även mer om kombivagnar.

Tips på syskonvagn

Vagnar som ofta rekommenderas när man frågar efter syskonvagn är Bugaboo Donkey 5 Mono (se pris på Bugaboo), Emmaljunga NXT Twin och Silver Cross Wave.

Beemo Swing är en billigare syskonvagn som rekommenderas av många (se pris). Cybex Gazelle S är en smalare och länge variant som också ofta rekommenderas om du har tvillingar eller barn som är födda nära inpå varandra (se pris). 

Tänk på detta innan du köper en syskonvagn

Oavsett vilken typ av vagn du letar efter så kommer du snart att inse att det är en djungel att plöja igenom innan man bestämmer sig. Här är dock några viktiga saker att överväga innan du köper en syskonvagn:

Storlek och Vikt: Syskonvagnar varierar i storlek och vikt. Tänk på hur stor vagn du kan hantera och hur mycket vikt du är bekväm med att skjuta. Kom ihåg att större vagnar kan vara svårare att manövrera och få plats med i bilen eller genom trånga utrymmen.

Sittplatsernas Konfiguration: Det finns olika konfigurationer såsom sida-vid-sida eller den ena bakom den andra. Överväg vilken konfiguration som passar bäst för dina barns åldrar och för dina dagliga aktiviteter. Vissa modeller erbjuder även justerbara sittplatser.

Komfort och Säkerhet: Kontrollera att vagnen har goda säkerhetsfunktioner som säkerhetsbälten och bra bromssystem. Se även till att den är bekväm för barnen, med tillräckligt med utrymme, mjuka säten och skydd mot väder och vind.

Manövrerbarhet: En syskonvagn bör vara lätt att manövrera. Testa gärna vagnen i butik för att få en känsla för hur den svänger och hanterar ojämnheter.

Förvaring och Tillbehör: Tänk på förvaringsmöjligheter i vagnen för saker som blöjväskan, inköp och andra nödvändigheter. Vissa vagnar kommer med extra tillbehör som regnskydd eller insektsnät, vilket kan vara bra att ha.

Livslängd och Återanvändbarhet: Fundera på hur länge vagnen kommer att vara användbar för din familj. Vissa modeller är designade för att växa med barnen, medan andra kanske bara passar för en viss ålder eller vikt.

Budget: Syskonvagnar varierar i pris. Sätt en realistisk budget, men kom ihåg att inte kompromissa för mycket på kvalitet och säkerhet. Kanske kan en begagnad syskonvagn vara ett alternativ.

Tips: Läs vår huvudartikel om att köpa barnvagn.

Läsares kommentarer om syskonvagnar

Phil & Teds syskonvagn – ”Bra i början men när barnet blir lite äldre är det inget som vill vara där under”. Negativt med vagnen; jobbigt att skifta från viloläge till sittläge, kort sufflett så skyddar inte mot solen samt dålig plats för skötväskan. Positivt; Smal och smidig, lätt att fälla och väger inte så mycket.

Emmaljunga Twin Cerox – Bra och rejäl vagn men något tung.

BabyTravels syskonvagn – Bra vagn och roliga att köra.

Tyckte du faktan om syskonvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Emma

Inredning har alltid varit ett stort intresse för mig och när jag fick mitt första barn så ökade även intresset för produkter till barn. Med en nyfödd är det mycket att tänka på så för att du ska slippa göra samma produktresa som jag, så skriver jag på denna sajt ner mina bästa tips och råd avseende produkter till barn.

Senaste artiklarna