Käpphästar (bästa käpphästen)


köpa käpphäst

En käpphäst är en omåttligt populär leksak som kan användas av barn i alla åldrar. Idag finns det även möjlighet att tävla med käpphästar i både SM och VM. 

Ska du köpa en käpphäst så rekommenderar jag att läsa på ordentligt innan du handlar. Se gärna mina tips i denna artikel. 

Vad är en käpphäst? 

En käpphäst är en leksakshäst som består av en käpp och ett hästhuvud (med hals). Den kom faktiskt redan under medeltiden, så det är ingen ny leksak. På engelska heter käpphäst ”Hobby Horse”.

När jag var liten var alla käpphästar gjorda i trä, dvs med en enkel pinne och ett utsågat huvud. Huvudet hade pinnar / handtag på sidan som man kunde hålla i. 

Tittar jag idag på min dotters käpphästar så är de långt mycket mer komplexa. Pinnen är fortfarande i trä men det finns nu en oändligt stor variation i hur de ser ut. Huvudet är ofta gjort i tyg med päls, man, mm och det finns mängder av tillbehör att köpa

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av mina intäkter, men något som jag ALDRIG låter påverkar min utvärdering. De produkter jag rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Bästa käpphäst (enligt min dotter)

Min dotters favorit käpphäst

Min dotter har lekt med käpphästar i över fem år nu och har en samling på hela fyra köphästar idag. Den hon tycker absolut bäst om är en brun käpphäst från Teddykompaniet (du hittar den här).

Vilken är den bästa käpphästen? (topplista)

Min dotter vet mycket om käpphästar men bäst käpphäst får väl ändå vara den som flest av er läsare rapporterat att ni tycker är bäst. Här är bästa käpphäst just nu:

Se fler käpphästar på Jollyroom, Babyland, Adlibris, Panduro eller på Cdon.

För vilken ålder passar käpphästar? 

Om jag utgår ifrån mina barn så kom intresset när de var runt 6-7 år gamla. De började då så smått att leka med käpphästar. Det stora intresset kom dock något senare, runt 8 års ålder. De lekte sedan väldigt mycket med sina käpphästar ändra fram tills de var runt 12 år. 

Käpphästar i olika färger och variationer

Variationen av käpphästar växer hela tiden i takt med att intresset för leksaken ökar. Många av de barn som leker med käpphästar har ett stort hästintresse och vill därför gärna att deras leksakshästar ska vara så realistiska som möjligt. 

Vanliga färger på käpphästar är klassiska hästfärger som: brun, svart, vit och grå (skimmel). På senare tid har det även kommit produkter i mer fantasifulla färger som rosa, blå, lila, grön och regnbågsfärgade. Det finns även käpphästar som ser ut som en unicorn / enhörning. Min dotter köpte även enhörningshorn som tillbehör till sin häst.

En del hästar har även mönster och markeringar som prickar, fläckar och strimmor. Exempelvis kan du även köpa pippis ”lilla gubben” som käpphäst, vilken självklart är vit med prickar (du hittar den här). 

Käpphäst hemmagjord

Idag finns det även möjlighet att köpa en ”bas-modell” som endast är en käpp och ett huvud (utan ögon, man, mm.). Du väljer sedan själv ögonfärg, färg på man och mycket annat och kan på så sätt skapa en unik häst. Om ditt barn gillar att pyssla så kan jag rekommendera detta (se olika varianter på Panduro). 

För min dotter så funkade det bäst med de köpta varianterna. Dels för att hon inte riktigt hade tålamod att göra den färdig och dels för att den variant vi köpta hade stora påklistrade ögon vilka dels ramlade av och dels så slog de in i alla möbler och gjorde märken. 

Butiker som säljer käpphästar 

Vem säljer egentligen käpphästar? De butiker jag hittat som har käpphästar till salu är följande: 

Söker du tillbehör till käpphästar? Se vår artikel om käpphäst-tillbehör.

Tips vid köp av käpphäst

Ska du köpa en käpphäst så finns det flera olika saker att tänka på. Först och främst måste du bestämma dig för om du vill köpa en färdig käpphäst eller om du vill bygga din egen. Titta på följande saker innan du bestämmer dig; 

Material – Kontrollera så att käpphästen är tillverkad av kvalitativt material som tåligt tyg och robust träskaft. Barn leker inte alltid så snällt. Se även så att sömmarna är ordentligt sydda och att de är snyggt gjorda. 

Design – där är två aspekter som jag ser det när det kommer till design. Dels den ergonomiska designen, dels funktionen. En käpphäst ska framför allt vara rätt längd för barnet och ofta finns de med olika längd på käppen. Vill man senare köpa till tillbehör till hästen så behöver den även vara anpassad för att kunna ha avtagbart träns, sadel, tyglar, mm. 

Utseende – för många barn är det viktigt att käpphästen ser ut på ett speciellt sätt. Har barnet en favorithäst i stallet så ska de gärna efterlikna den hästen. Många barn vill gärna ha flera olika käpphästar och då ska de gärna komplettera varandra när det kommer till färg och utseende.

Märke och pris – det finns käpphästar att köpa i olika prisklasser och av olika märke, men detta är oviktigt för de flesta barnen. IKEA har en billig variant och annars går det att hitta gott om hästar i prisklassen 200-500 kronor. Det finns även lyxigare varianter som jag sett. Bland annat ett finskt märke som kostar runt 3000 kronor hästen. 

Att Tävla med Käpphäst

Käpphästtävlingar har vuxit fram som en populär sport, särskilt bland unga utövare. Sporten (ja det är faktiskt en sport) kombinerar lekfullhet med fysisk aktivitet och är idag en organiserad tävlingsform med egna regler och evenemang.

Vad är Käpphästtävling?

Käpphästtävling innebär att deltagarna rider på en käpphäst och genomför olika grenar som efterliknar verkliga hästsporter. Dessa grenar inkluderar dressyr, hoppning och terrängritt. Käpphästarna är ofta handgjorda och kan vara väldigt detaljerade, vilket ger varje ryttare en personlig touch.

Tävlingsgrenar med käpphästar

  1. Dressyr: Här utför ryttaren och käpphästen en förutbestämd serie rörelser på en bana. Domarna bedömer precision, stil och samspel mellan ryttare och käpphäst.
  2. Hoppning: I denna gren ska ryttaren hoppa över hinder av olika höjd och svårighetsgrad. Precision och felfria hopp belönas, medan rivningar och felsteg ger poängavdrag.
  3. Terrängritt: Denna gren liknar fälttävlan och omfattar en bana med olika naturliga och konstruerade hinder som ska övervinnas. Det kräver både snabbhet och smidighet.

Utrustning och Klädsel

Precis som i traditionell ridsport, bär tävlande ofta ridkläder inklusive hjälm, ridbyxor och stövlar. Käpphästarna kan vara enkla eller utsmyckade, och vissa tävlande använder sadlar och träns anpassade för sina käpphästar.

Regelverk och Bedömning

Tävlingarna följer specifika regelverk som säkerställer rättvisa och säkerhet. Domarna är ofta erfarna inom hästsport eller har specialiserad kunskap om käpphästridning. Bedömningen baseras på teknik, utförande och ibland kreativitet beroende på grenen.

Det finns ingen generell åldersgräns för att tävla med käpphästar. I olika tävlingar så finns det dock ofta klasser för olika åldersgrupper för att säkerställa rättvisa tävlingar. 

Popularitet och Sammanhållning

Käpphästtävlingar har vuxit i popularitet, särskilt i Norden, och sporten får alltmer uppmärksamhet internationellt. Det finns klubbar och föreningar som organiserar träningar och tävlingar, vilket bidrar till en stark gemenskap bland utövarna. Sporten är inkluderande och uppmuntrar både fysisk aktivitet och kreativitet.

Läs även vår artikel om tillbehör till käpphästar

Avslutande tips om käpphästar

Att köpa käpphäst är en vetenskap och det är inte helt enkelt att välja rätt modell. Mitt tips är att börja med en enkel, enfärgad modell som du senare kan pimpa med olika tillbehör. Då har du en bashäst som alltid fungerar. När barnet sedan har lekt med den ett tag så kan man ge sig in på mer variation i färg och modeller. 

Emma

Inredning har alltid varit ett stort intresse för mig och när jag fick mitt första barn så ökade även intresset för produkter till barn. Med en nyfödd är det mycket att tänka på så för att du ska slippa göra samma produktresa som jag, så skriver jag på denna sajt ner mina bästa tips och råd avseende produkter till barn.

Senaste artiklarna