Käpphäst tillbehör (vad behöver man?)


käpphästar tillbehör

Det finns en stor mängd tillbehör till dagens käpphästar. Enligt min dotter så behöver man träns, grimma, borstar, rosetter och täcke. Utöver detta så behöver man även tillbehör och saker som hinder och stall. 

I denna artikel så tipsar jag om bra tillbehör och produkter till dig som vill ha ett komplett kit till din käpphäst. 

Vilka tillbehör finns det? 

När man väl köpt sin första käpphäst så inser man att det inte slutar där. Det finns en stor mängd tillbehör till din käpphäst och nästan allt man kan köpa till en riktig häst, kan man även köpa till sin leksakshäst. Vanliga tillbehör är: 

  • Träns
  • Grimma
  • Borstar
  • Rosetter
  • Täcke
  • Hinder för hoppning (se olika hinder nedan)
  • Stall / ställ (se modeller nedan)

Ytterligare tillbehör finns om du vill göra din egen käpphäst.

Butiker som har mycket tillbehör är: Cdon och Panduro

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av mina intäkter, men något som jag ALDRIG låter påverkar min utvärdering. De produkter jag rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Tips på tillbehör till käpphäst

Det finns gott om tillbehör till käpphästar och det är inte helt lätt att hitta rätt. För saker som ska sitta på hästen såsom en grimma så kan det vara bra att köpa av samma märke som käpphästen så att man vet att den faktiskt sitter bra. För andra saker såsom hinder, stall, rosetter, mm så är märket inte så viktigt. Här kan man köpa det man gillar.

Tillbehören på bilden är från Panduro – se dem här.

Hinder för käpphästar

Många barn tycker det är kul att hoppa med sina käpphästar och då är det kul om man har hinder anpassade för detta. Det finns flera olika varianter och det går även bra att köpa hinder anpassade för hundar. 

De hinder som vi har köpt och som vi är väldigt nöjda med är från Toyrock Summer som vi hittade på CDON (se hindren här). 

Andra varianter av hinder som är väldigt populära är: 

hinder kapphästar kon

Trixie Hinderset, 3 hinder & 6 koner

Detta set är för hundar men funkar lika bra som hinder till käpphästar. Konerna är 30 cm höga.

Se pris på VetZoo

hinderset käpphäst koner

Trixie Hinderset, 2 hinder & 4 koner

Detta liknar ovan men dessa koner är 50 cm höga.

Se pris på VetZoo

hopphinder käpphäst

Trixie Hopphinder

Även detta hinder är tänkt till hundar men funkar utmärkt till Käpphästar. Här kan du justera höjden upp till 1m.

Se pris på VetZoo

hinder omålat käpphäst

Omålat hinder av trä till käpphäst

Ett hinder du kan måla i valfri färg. Detta funkar bäst inomhus eller på stabilt underlag då det är något ostadigt. Högsta höjd 61 cm.

Se pris på Panduro

murskynke till hinder

Murskynke till käpphästshinder

Fästes över ett separat hinder så att det ser ut som en mur. Skynket är 100×80 cm.

Se pris på Panduro

käpphästhinder

Hinder För Käpphäst

Praktiskt hinder med möjlighet att justera höjden. Konens höjd är 25 centimeter. Högsta hopphöjd är 20 cm.

Se pris på Cdon.se

krysshinder käpphäst

Kerbl Upright Jump hinder

Praktiskt och mångsidigt hopphinder. Höjden går att justera, och du kan välja om du vill skapa ett rakt hinder eller ett kryss. Högsta höjden är 30 cm.

Se pris på VetZoo

litet hinder käpphäst

Omålat cavaletti-hinder till käpphäst

Ett litet hinder av typen cavaletti. Måla det själv i valfria färger. Endast 20 cm högt så passar för de minsta barnen.

Se pris på VetZoo

Längre ner kan du även läsa mer om stall till käpphästar och här kan du läsa mer om de bästa käpphästarna.

Tänk på detta vid köp av hinder

Ska du köpa hinder till käpphästar så bör du säkerställa att dessa är lämplig för barnets ålder. Kontrollera så att höjden går att anpassa och att där inte är delar som kan skada barnet. Fundera även på vilken typ av hinder du vill ha. Det finns:

  • Grundhinder, ett enkelt hinder / bommar  med hinderstöd som kan justeras i höjd. Dessa hinder är bra att börja med
  • Kombinationshinder, är en mer avancerad variant där fler hinder sitter ihop vilket kräver en längre hopplängd. 
  • Temahinder, är inte så vanliga i hemmamiljöer. Dessa är ofta dekorerade och snygga och gör leken extra rolig. 

För att göra en bana av dina käpphäst hinder så behöver du 3-6 hinder. Fler hinder och variation på hindren kan göra det roligare att leka och man kan skapa mer intressanta banor. Köp därför några stycken redan från början.

Lekar med käpphästhinder

När barn leker med käpphästar så är det bara fantasin som sätter gränser. Att involvera hinder och att anordna hopptävlingar är en rolig aktivitet. Har du några olika hinder så kan du enkelt göra en bana och exempelvis tävla om vem som kan springa den på snabbast tid utan att riva något hinder. 

Du kan även anpassa hinderhöjden och på så sätt göra det svårare. Använder du ballonger, vatten, kuddar och annat så kan du utöka hinderbanan i alla oändlighet. 

 Var förvarar man sina hinder

Om du vill skydda dina käpphäst hinder så bör du inte låta dem ligga ute i regn eller snö. Har du ett förråd eller garage att förvara dem i så fungerar det alldeles utmärkt. Vi köpte själv en dynbox på Jysk för en billig peng där vi förvarande hindren och hållarna. 

Käpphäststall

Funderar du på att skaffa ett stall till dina käpphästar så är där en del att tänka på. Det finns dels ett par varianter man kan köpa färdiga och dels kan man bygga ett själv. 

käpphäststall

Käpphäststall av trä

Ett mindre käpphäststall som kommer omonterat. Detta ställ mäter 32×25×97 / 88 cm. Rymmer 1-2 käpphästar beroende på modell.

Se pris och mer info på Panduro

Innan du köper eller bygger ett käpphäststall så bör du fundera igenom var det ska stå och vilket utrymme du har. Fundera även på hur många hästar det ska rymma. De käpphäststall jag har hittat färdiga har plats för maximalt två hästar. 

Om du ska bygga själv så kan du göra projektet hur litet eller stort som helst. När vår dotter lekte som mest med käpphästar så byggde vi om hennes lekstuga till ett stall. Detta gjorde vi genom att inreda det med hästboxar och sen sätta verktygshållare (sådana man sätter på väggen som klämmer fast krattor och spadar) på väggen så att man kunde hänga käpphästarna enkelt i valfri höjd. 

Läs gärna vår fördjupande artikel om käpphästar.

Några sista ord om tillbehör käpphästar

Tillbehör till käpphästar har ökat något exponentiellt under de senaste åren i takt med att intressent för käpphästar har ökat. Min dotter älskar själv käpphästar och vi har både byggt ett stall till dem och köpt flera olika hinder för att göra en hoppbana hemma i trädgården. Att låta barnen leka med sina leksakshästar tycker jag uppmuntrar en vardag i rörelse som gör det värt varenda krona!

Emma

Inredning har alltid varit ett stort intresse för mig och när jag fick mitt första barn så ökade även intresset för produkter till barn. Med en nyfödd är det mycket att tänka på så för att du ska slippa göra samma produktresa som jag, så skriver jag på denna sajt ner mina bästa tips och råd avseende produkter till barn.

Senaste artiklarna