Allt om bilbarnstol : en komplett guide
En bilbarnstol ska användas till alla barn för att de ska åka säkert i bilen. Det är även så att lagen kräver att alla barn upp till 135 centimeter ska vara bältade och sitta i en bilbarnstol eller en bälteskudde.
Bilbarnstol används till barn från det att de är 9 månader till det att de är längre än 135 centimeter. Fram tills det att barnet är runt fyra år ska bilbarnstolen vara bakåtvänd då detta är säkrast för barnet. Tänk på att alltid koppla ur krockkudden när du installerar en bilbarnstol i bilen.
I denna artikel kommer vi att gå igenom vilken som är den bästa bilbarnstolen och vad du ska tänka på innan du köper en bilbarnstol. Missa inte våra utförliga artiklar längre ner på sidan.
Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.
Bilbarnstol efter babyskydd
När barnet vuxit ut babyskyddet vid 6-12 års ålder är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Ur säkerhetssynpunkt är det bra om barnet kan åka bakåtvänt så länge som möjligt – minst till 4-års ålder. När du köper en bilbarnstol så är det därför önskvärt att hitta en modell som är godkänd för bakåtvänt åkande så länge som möjligt, gärna upp till 25 kilo. En bilbarnstol ska vara godkänd enligt R44 eller R129.
Bästa Bilbarnstolen
Den bästa bilbarnstolen är den som fyller dina behov. Den ska vara säkert, lätt att använda och vara i rätt storlek för ditt barn. Enligt lag måste barn som färdas i bil vara fastspända och ska när de färdas i bil sitta i en bilbarnstol eller motsvarande godkänd säkerhetskonstruktion.
Bilbarnstol – bäst i test
Vi har gått igenom alla tillgängliga test av bilbarnstolar och här sammanställt de stolar som anses bäst på marknaden just nu. Viktigaste parameter är självklart säkerhet. Nedan hittar du de bilbarnstolar som är bäst i test i premium- respektive budgetklassen.
Bäst i test – premium
Här hittar du den bästa båkåtvända bilbarnstolen: Se på Jollyroom
Bäst i test – budget
Se toppsäljare på Jollyroom
Se bilstolar på Babyland
Mer utförlig information om de vinnande bilbarnstolarna hittar du här nedanför. Längre ner på sidan hittar du även mer fakta om hur man använder en bilbarnstol på bästa sätt och när det är dags att byta ut den.
Bästa bilbarnstolen : BeSafe iZi Plus X1
Enligt vår utvärdering av de test som finns tillgängliga är detta den bästa bilbarnstolen på marknaden just nu. Bilbarnstolen är testad av bland annat Folksam som gjort ett gediget test av olika stolar. Stolen är även plustestad vilket betyder att den är extra säker. Den säljs på följande ställe: pinkorblue, Jollyroom och BabyV.
Denna stol är optimerad för bakåtvänt åkande och passar i princip i alla bilar. Den är avsedd för barn mellan 6 månader och upp till 5-års ålder. Viktgränsen är 25 kg. Stolen är utrustad med sidokzllisionsskydd vilket enligt tester gör den upp till 20% säkrare än en stol utan.
Denna bilbarnstol har en mjuk och bra komfort med material av hög kvalité. En specialutformad bodyhugger gör att den kan användas från tidig ålder. Klädseln går även att tvätta i maskin. Lutningsläget går att anpassa även efter montering. Den är även högre än många andra stolar vilket ger barnet bra sikt åt både sidorna och bakåt.
En av fördelarna med denna stol är att den har en hög rygg, vilket medger bakåtvänt åkande längre. Den har även ett långt stödben så att den även kan användas i större bilar som exempelvis minibussar. På nedsidan så kräver denna bil mycket bälte vid monteringen och den kan inte monteras med Isofix.
Vill du slippa att använda stolen tillsammans med bilens bälte så rekommenderar vi syskonmodellen X2 i-size eller den ännu nyare modellen iZi Kid X3 med Isofix. Denna stolen är dock endast avsedd för barn upp till 18 kg (60-105 cm). Alla varianterna bygger på testvinnaren och håller en väldigt hög kvalité.
Se priser på: Bonti, Jollyroom
Bästa bilbarnstolen budgetklassen : Britax Römer Max Way
Enligt vår utvärdering av de test som finns tillgängliga är detta den just nu bästa bilbarnstolen i den billigare prisklassen. Även denna bilbarnstol är Plustestad och godkänd, vilket visar att den håller en väldigt hög standard. Den har även fått ett väldigt bra betyg av de kunder som köpt stolen.
Stolen finns att köpa på: Jollyroom och BabyV
Bilbarnstolen är avsedd för bakåtvänd montering vilket är att rekommendera. Den är anpassad för att barn i viktspannet 9-25 kilogram, vilket innebär att den går att använda ända upp till 4-5 års ålder (ibland upp till 6 år). Det är en relativt liten stol vilket gör att den ger mer benutrymme än många andra stolar. Ryggen på stolen i denna modell är längre än i tidigare varianter av Britax-stolar, vilket är positivt då det tillåter bakåtvänt åkande längre.
Stolen är enkel att montera och höjden på huvudstöd och bälte kan lätt justeras. Detta gör det möjligt att anpassa stolen efter barnets längd. Stolen monteras med bilens bälte och har inte Isofix.
Vill du gå upp cirka 500 kronor i prisnivå så rekommenderas även Britax Römer MAX-WAY Plus. Skillnaden mellan plusmodellen och den vanliga är främst att plusmodellen även har ett mer komplext sidokollisionssskydd (SICT) och ett större huvudstöd.
Se priset på: Jollyroom och Bonti
Bilbarnstol test och säkerhet
Det finns många regler när det gäller bilbarnstolar och dessa hittar du i nästa stycke. Något som inte är en regel eller en lag är att barnet ska åka bakåtvänt. Tester av bilbarnstolar visar att barnet färdas säkrast bakåtvänt.
Orsaken till detta är att barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. Vid en krock tar en bakåtvänd bilbarnstol emot de enorma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Risken att skadas eller dödas är fem gånger högre i en framåtvänd stol än en bakåtvänd.
Bilbarnstol regler
Reglerna för barn i bilbarnstol är tydliga. Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan skyddsanordning för barn istället för eller tillsammans med bilbälte.
Reglerna för bilbarnstol säger vidare att barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter inte får åka i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn såsom bilbarnstol. Det finns dock ett undantag som säger att det är okej under kortare sträckor, då barnet ska använda bilens bälte. Barnet ska då sitta i bilens baksäte.
Barn som är yngre än tre år får inte åka i bil där det inte finns skyddsutrustning. Dock med enda undantag vid kortare resor i taxi då barnet ska sitta i baksätet. I bilen är det alltid föraren som ansvarar för att reglerna uppfylls.
Godkända bilbarnstolar
Innan du köper en bilbarnstol så ska du försäkra dig om att den är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Enligt transportsstyrelsen (2021) så ska godkännandenumret börja med siffrorna 03 eller 04.
Märkningen förnyades till viss del under 2014 och går under UN R 129 eller i-Size som den också kallas. I juni 2017 höjde EU kraven för barns säkerhet i UN R 129-02. En skillnad i detta är enligt transportstyrelsen att i denna standard har klassificeringen ändrats från kilogram till centimeter. En annan skillnad är att den nya standarden kräver att bilbarnstolar för barn upp till 15 månader ska vara bakåtvända (från tidigare 9 månader). Den nya standarden kommer att ersätta ECE R44 med tiden men båda kommer att finnas parallellt under ett antal år framöver.
Montering av bilbarnstol
Det är viktigt att bilbarnstolen monteras korrekt för att säkerheten ska vara så hög som möjligt. Du monterar den i fram- eller baksätet med hjälp av Isofix eller underförankringsband och bilens bälte. Om det är möjligt är det bra om man är två vid monteringen. Låt gärna en person trycka ner stolen så mycket det bara går, medans den andra drar åt banden så att stolen blir så stadig som möjligt. Alla stolar monteras på olika sätt så utgå alltid ifrån bilbarnstolens manual.
Om stolen placeras i framsätet så kontrollera så att din sikt i höger sidospegel inte är skymd.
Koppla ur krockkudden
När du installerar en bilbarnstol i bilen så ska den främre krockkudden på passagerarplatsen i bilen där kudden installeras kopplas ur. Detta gäller både i framsätet och i baksätet (om det finns krockkudde framför passagerarplatsen där bak).
En inkopplad krockkudde på passagerarplats är en livsfarlig kombination med en bakåtvänd bilbarnstol. Kraften från krockkudden när den utlöses kan göra bilbarnstolen skydd helt verkningslöst och orsaka förödande skador på barnet. Även när barnet åker framåtvänt eller sitter i andra typer av skyddsanordningar såsom bälteskudde ska krockkudden kopplas ur.
I många moderna bilar kan du själv koppla ur krockkudden med hjälp av bilnyckeln. Om det inte går så ska du låta en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden åt dig. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen för barn i bakåtvänd bilbarnstol.
Bilbarnstol placering i bilen
Sett ur säkerhetssynpunkt så är placering av bilstolen i fram- eller baksätet likvärdigt. Fördelen med att placera bilbarnstolen i framsätet är att där ofta finns mer utrymme, vilket gör att barnet längre kan sitta bakåtvänt.
Bilbarnstol med Isofix
Isofix är ett standardsystem som nu funnits under lång tid. Detta gör det betydligt enklare att montera exempelvis en bilbarnstol. Isofixfästena hittar du i bilsätets delning mellan stolsdynan och ryggstödet. Oftast finns Isofix på bilar som är tillverkade efter 2004.
En stor fördel med att köpa en bilbarnstol med Isofix är att den är lättare att montera korrekt i bilen. Enligt en undersökning som gjordes av NTF så var hela 6-12 procent av alla bilbarnstolar utan Isofix felmonterade. Av de bilbarnstolar som var utrustade med Isofix så var i stort sett ingen stol felaktigt monterat. Kontrollera bilens manual för att säkert vet hur länge Isofixfästena i bilen är godkända.
Bilbarnstol utan Isofix
En bilbarnstol utan Isofix är lika säker som en stol utan Isofix – OM den är korrekt monterad. En bilbarnstol utan Isofix fästes med bilens bälte och ett stödben. Var noga när du monterar stolen så att du följer bruksanvisningen ordentligt.
Problemet många upplever när stolen måste fästas med bälte är att bilbältet upplevs vara för kort. Detta gäller främst på Volvo och Saab som är kända för detta. Många stolar, exempelvis Britax, har en alternativ bältesdragning som kräver mindre bälte. Det finns ingen bältesförlängare idag som är godkänd för bilbarnstolar, vilket gör att du måste byta ut bältena i bilen om de är för korta (väldigt dyrt).
Bilbarnstol framåtvänd
Ur säkerhetssynpunkt så ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt. Enligt rekommendationer så ska detta ske tills det att barnet väger 25 kilo. Framåtvänt ska barnet åka tidigast från 18 kilo. Framåtvänd bilbarnstol bör du således inte använda förrän det är dags att gå över till bältesstol.
I många länder söderöver, som exempelvis Tyskland, åker barn ofta framåtvända. Detta beror inte på att de har annan kunskap än vi, utan snarare på att de inte värderar säkerheten lika mycket och är sämre på att sprida kunskapen. EU har nu dock ändrat reglerna i sin nya standard vilket kommer att göra att allt fler barn i Europa kommer få färdas bakåtvänt allt högre upp i åldrarna. Här kan du läsa mer om bästa bältesstol just nu.
Bilbarnstol i framsätet
En bilbarnstol är lika säker i framsätet som i baksätet. Den stora skillnaden mellan placeringarna är oftast benutrymmet som är större i framsätet. Därför kan barnet normalt åka längre i en bakåtvänd bilbarnstol om den placeras i baksätet.
Bilbarnstol hållbarhet och användningstid
Många frågor som ställs angående bilbarnstolar handlar om livslängd, hur länge håller stolen och hur lång är användningstiden. Här reder vi ut hur länge kan man använda en bilbarnstol?
En bilbarnstol är urvuxen först när barnets huvud når upp bilbarnstolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron. Du ska vara medveten om att även om barnet upplever att det sitter trångt med benen så påverkar det inte säkerheten.
När barnet vuxit ur sin bilbarnstol så är det dags att byta till en bältesstol och sedan till en bälteskudde.
Bilbarnstol till nyfödd
När man väntar första barnet är det inte helt lätt att förstå skillnaden på alla typer av bilstolar. Till nyfödda används ingen vanlig bilbarnstol, utan ett babyskydd. Detta är anpassat till det nyfödda barnet och dess kropp. Då en nyfödd bebis inte kan sitta upprätt på egen hand och har en begränsad motorik så krävs helt enkelt ett helt annat typ av skydd. Denna typ av stol används normalt när barnet är 0-9 månader. Här kan du läsa mer om Babyskydd.
Bilbarnstol långa barn
Det finns bilbarnstolar som klarar av även äldre barn eller långa små barn.
Ett tips är att placera stolen i framsätet om du har långa barn. Detta då det ofta finns mer benutrymme fram än bak, vilket oftast tillåter barnet att åka bakåtvänt längre.
Bilbarnstol begagnad
Det finns många bilbarnstolar att köpa begagnade. Fördelen är att priset såklart blir billigare. Nackdelen är att du inte vet vad stolen varit med om. En stol som varit med om en krock eller olycka bör kasseras. När du köper en begagnad bilbarnstol så bör du kontrollera stolens ålder. En bilbarnstol bör användas i maximalt 10 år, så när du köper den så bör den inte vara äldre än 5 år.
Om du inte får med någon manuell när du köper stolen begagnat så säkerställ att installationsanvisningarna finns att få tag på. Testa att googla stolens beteckning eller kontakta tillverkaren och be dem att skicka dig en bruksanvisning. Chansa inte när det gäller barnets säkerhet, så känner du dig osäker på en begagnad bilbarnstols historia så rekommenderar vi att du istället köper en ny.
Bilbarnstol efter krock
Om du (eller bilbarnstolen) varit med om en krock så ska den slängas. En krockad bilbarnstol kan lämnas till återvinningen. Detta gäller oavsett om barnet satt eller inte satt i stolen vid tillfället för krocken. Kontrollera gärna med ditt försäkringsbolag så att de ersätter stolen vid krock.
Var kan man köpa bilbarnstol?
Här har vi listat de återförsäljare av bilbarnstolar som säljer godkända stolar och håller en hög nivå på sin service.
Det finns självklart fler ställen som säljer bilbarnstol än de vi nämner här. Har du tips på fler butiker så skicka oss gärna ett mail med information.
Här kan du läsa mer om Babyskydd, bältesstol och bälteskudde.
Källa: NTF, Råd & Rön, Transportstyrelsen, Trafikverket, M Sverige.