Allt om babyskydd : en komplett guide
Säkerheten är otroligt viktigt redan när man lämnar BB. Planerar ni att åka hemma i bil så ska barnet sitta tryggt i ett babyskydd anpassat för en nyfödd. Ett babyskydd är således den ”bilbarnstol” som används till de allra minsta barnen.
Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.
Det finns även babyskydd med bas, som gör det lättare att lyfta ur och sätta in babyskyddet i bilen. Detta monteras i bilens ISOFIX-fästen. I denna guide går vi igenom vilka babyskydd som just nu är säkrast och bäst i test. Länge ner hittar du mer generella fakta om babyskydd.
Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.
Bästa Babyskyddet
Det bästa babyskyddet är det som fyller dina behov. Det ska vara säkert, lätt att använda och vara i rätt storlek för ditt barn. Enligt lag måste barn som färdas i bil vara fastspända och ska när de är nyfödda sitta i ett babyskydd.
Babyskydd – bäst i test
Vi har gått igenom information och råd från experter och tester för att hitta det absolut bästa babyskyddet 2024. Här nedan ser du resultatet.
Bäst i test – premium
Se topplista på Jollyroom, babyland och Bugaboo.
Bäst i test – budget
Bäst i test – budget
Se babyskydd på Jollyroom
Se babyskydd på Bugaboo
Mer utförlig information om de vinnande babyskydden hittar du här nedanför. Längre ner på sidan hittar du även mer fakta om hur man använder ett babyskydd på bästa sätt och när det är dags att byta ut det.
Bästa babyskyddet : Silver Cross, Dream + Bas
Enligt vår utvärdering är detta det bästa babyskyddet på marknaden just nu. Detta babyskydd blev även utsätt till testvinnare av det svenska konsumentråden Råd & Rön i maj 2023. Det håller en hög säkerhet och barnet sitter otroligt bra i detta skydd. Fördelen med att gå på Råd & Röns rekommendation är att deras krocktester är mycket tuffare än vad standarden kräver.
Detta babyskydd är avsedd för barn som väger mellan 0-13 kg (9-12 månader). Barnet ska vara minst 40 cm och som längst 85 cm. Detta är ett skydd som håller en hög säkerhet vid både frontalkrock och vid sidokrock. Det har ett bra huvudstöd för barnet och utrymmet är även det bra. Ett bra huvudstöd gör tyvärr ofta att barnets utsikt begränsas, vilket det gör även i detta babyskydd.
Babyskyddet kommer med miljövänliga bambumaterial vilket bidrar till goda andningsegenskaper och reglerad temperatur. Inlägget är avtagbart vilket gör att det enkelt kan tvättats. Det har även en avtagbar sufflett. Dream-modellen uppfyller kraven för europeisk DIN-norm och den nya I-size generationen. För maximal säkerhet är babyskyddet även utrustat med fempunktssele.
De test som gett detta babyskydd topplatsen har gjorts med basenhet som kan fästas i bilen med hjälp av ISOFIX. Vi rekommenderar därför att ni köper till bas tillsammans med detta babyskydd (även om det även går att montera med bilens bälte).
Se priser på: Bonti, Bugaboo, CDON, Jollyroom, babyland.
Bästa babyskydd i budgetklassen : Cybex, Aton B i-Size + bas
Vill du ha ett litet billigare babyskydd så är detta ett tryggt och säkert köp till en bra peng. Detta babyskydd är avsedd för barn som väger mellan 0-13 kg. Barnet ska vara minst 45 cm och som längst 87 cm. Utrymmet för barnet är väl tilltaget och har ett bra benstöd. Skyddet håller en hög säkerhet och är relativt enkel att montera. Huvudstödet är något sämre än hos de dyrare modellerna, men det gör samtidigt att barnets utsikt blir bättre (detta är fördelaktigt då barnet då är mindre benägen att luta sig framåt i stolen).
Babyskyddet är utrustat med ett väl tilltaget solskydd som ger skugga till barnet. Detta skydd har USF50+. Nackskyddet erbjuder hela 11 olika inställningar för att justeras så att det stödjer huvud, nacke och axlar. Det har även en avtagbar insats för de minsta barnet så att det nyfödda barnet kan ligga i ett ergonomiskt optimalt läge.
En fördel med detta babyskydd är att det kan användas och kombineras tillsammans med cyber- eller gb-barnvagnar. Det väger också endast 3,9 kilo vilken gör det lätt att bära med sig.
Detta babyskydd kan användas både med och utan bas (Base M). Utan bas kostar skyddet runt 1000 kronor mindre än med bas. Utan bas kan skyddet fästas i bilen med bilens trepunktsbälte. Köper du skyddet med basenhet så säkerställ att din bil är utrustad med ISOFIX.
Se priser på: Babymarkt, Jollyroom, Bonti.
När ska du använda ett babyskydd och hur länge kan du använda det?
Ett babyskydd används från det att barnet är nyfött till 6-9 månaders ålder. I skyddet finns ett internbälte (3 eller 5-punkts bälte) som används till att spänna fast det lilla barnet. Bilen trepunktsbälte används för att spänna fast själva babyskyddet och skall inte användas till barnet.
Ett babyskydd kan användas så långe barnet inte överstiger viktrekommendationen och så länge barnets huvud inte sticker upp ovanför stolens kant. Ibland talas det om babybäddar och skyddsnät för barnvagnsinsatser som alternativ till ett babyskydd. Detta ger dock ett betydligt sämre skydd än bakåtvänt åkande. Vi rekommenderar inte att dessa alternativ används om det inte av någon anledning förekommer särskilda behov. Välj ett babyskydd om möjligt.
Läs även: Bästa bilbarnstolen från 6 månader till 5 år.
När bör du köpa ett babyskydd
Om du planerar att låta ditt nyfödda barn åka bil så ska du använda dig av ett babyskydd. För många börjar den första bilresan redan när det är dags att åka hem från förlossningen.
Är du gravid så är det lämpligt att köpa babyskyddet när du är runt vecka 30. Anledningen är att du bör köpa det i god tid så att du hinner få hem det och för att du ska hinna installera det ordentligt i bilen. Barnet kan födas tidigare än du tror och det sista du vill göra är att montera babyskyddet med andan i halsen. Säkerheten bygger på att det görs ordentligt.
Läs även: Så vet du att det är dags att åka till förlossningen.
Babyskydd och krockkudde
När du monterar ett babyskydd är det viktigt att du inte placerar det på passagerarplats där det finns en aktiv krockkudde. I en del bilar kan du enkelt själv avaktivera krockkudden via en knapp eller nyckel. Avstängningen är ofta placerad på passagerarsidan, på kortsidan av instrumentpanelen, och för att se den måste dörren vara öppen.
Har bilen sidokrockkudde och / eller sidokrockgardin är ingen fara för barnet, så dessa behöver inte avaktiveras.
Hur ska ett babyskydd monteras?
Innan du monterar babyskyddet i bilen så ska du läsa igenom instruktionsboken så att du är säker på att du gör rätt. Normalt sett är det relativt enkelt att montera. Har du endaste ett babyskydd, utan bas, så ska skyddet monteras med hjälp av bilens trepunktsbälte. Var noga med bilbältets dragning så att det blir korrekt enligt skyddets manual.
Har bilen ISOFIX-fästen så kan du köpa till en bas till många av de populärare modellerna. Basen monteras då med hjälp av ISOFIX och med ett stödben som går ner mot golvet. När basen är monterad så kan babyskyddet enkelt klickas i och ur basenheten, vilket gör den dagliga hanteringen enklare. Fördelen med en bas är annars att den minskar risken för felmontering, då den alltid sitter rätt monterad i bilen. Främst handlar skillnaden dock om en bekvämlighetsfråga.
Babyskyddets bärhandtag är en annan sak du ska vara noggrann med. Detta är en del av det säkerhetsskydd som babyskyddet erbjuder vid en kollision, vilket gör det viktigt att det med säkerhet är i rätt position under bilfärd. Generellt ska handtaget alltid vara uppåt eller peka mot bilsätets rygg, men detta skiljer sig åt mellan olika modeller. Kontrollera därför alltid manualen så att du är helt säker på att handtaget är rätt placerat.
Läs även: Barns utveckling första tiden
Hur använder jag internbältet som finns i babyskyddet?
Bältets utformning kan skilja sig åt mellan olika modeller. Det vanligaste är en 3-punktsele, men det förekommer även 5-punktsele. Skillnaden är främst att 5-punktsselen är svårare att ta sig ur, vilket gör den säkrare om barnet försöker nästla sig ur bältet.
Oavsett knäppning så ska internbältet alltid dras åt ordentligt, och det ska sitta nära barnets kropp. Det rekommenderas därför inte att barnet har tjocka kläder såsom vinteroverall på sig vid transport i babyskyddet.
Vilken lutning ska babyskyddet ha?
På många av de dyrare varianterna så finns det en indikator / nålkompass på sidan av stolen som anger vilken lutning babyskyddet ska ha. Generellt så sitter barnet säkrare ju mer upprätt det sitter. Det är dock viktigt att barnet huvud inte ramlar framåt i stolen. Huvudet kan då trycka på bröstkorgen vilket kan ge andningssvårigheter och i värsta fall kvävning. Tänk också på att vägar inte är raka och att inbromsningen kan påverka barnets position. Håll dig därför till rekommendationen och räta inte stolen för mycket.
Hur länge åt gången kan bebisen sitta i babyskyddet?
Det pratas mycket om att nyfödda inte ska sitta för länge i ett babyskydd. Det finns dock ingen forskning som tyder på att små barn kan få några framtida men av att sitta för länge i babyskyddet. Du ska dock aldrig använda babyskyddet inomhus som en babysitter – ett babyskydd skall endast användas vid transport med bil. Försök att lyssna av din bebis och ta regelbundna pauser om ni reser längre sträckor. Även en liten bebis brukar säga ifrån när det inte är bekvämt.
Vad är skillnaden mellan ett babyskydd och en bilbarnstol?
Ett babyskydd är anpassat efter det nyfödda barnet och dess kropp. Ofta har det en större lutning då ett nyfött barn inte kan sitta upprätt på egen hand. En bakåtvänd bilbarnstol har normalt bredare internbälten, större bälteslås m.m. En bilbarnstol ska normalt räcka tills barnet är 4-5 år och är således anpassade för större barn. Här kan du läsa mer om bilbarnstolar.
När är det dags att byta ut babyskyddet?
Ett babyskydd är ofta något mer bakåtlutat än vad en bilbarnstol är. Babyskyddet är även ofta något skålformat. Enligt NTF så sitter barnet enligt forskning bättre och säkrare ju mer upprätt stolen är. Därför ska du byta ut babyskyddet till en bilbarnstol så snart det är möjligt.
För att veta när det är dags så kan du utgå ifrån barnets vikt och storlek. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud tangerar ryggstödets övre kant. I de flesta godkända bilstolar ska barnet väga mer än 9 kilo, vilket således också är ett riktmärke. Det är även viktigt att ni kontrollerar så att bältet hamnar på rätt plats på barnet och inte mitt i magen. Då ryggen på en bilbarnstol även är mer upprätt så bör barnet även kunna sitta utan stöd.
Du ska även vara medveten om att de flesta babyskydd ”går ut i datum” och skall endast användas i sex år efter sin tillverkningsdatum. Ofta hittar du en stämpel på produkten som visar när den är tillverkad.
Lägsta pris på Babyskydd
Här hittar du en lista över billiga babyskydd just nu.
Begagnade babyskydd
Det går självklart bra att köpa ett begagnat babyskydd. Du bör dock försäkra dig om att babyskyddets ålder inte överstiger tillverkaren rekommendation, då garantin kan ha gått ut och säkerheten kanske inte kan garanteras. Du ska heller inte använda ett babyskydd som varit med om en krock eller som har tappats från en högre höjd. Försäkra dig om detta innan du köper ett begagnat.
Babyskydd och försäkring
Du behöver ingen egen försäkring för ett babyskydd, utan den är nästan alltid inkluderad i din bilförsäkring. Vid en trafikolycka så rekommenderas man att byta ut babyskyddet oavsett om det satt något barn i skyddet eller inte. Exakt vad som gäller ska du kontrollera med ditt försäkringsbolag. Generellt kan man dock säg att de flesta försäkringsbolag ersätter babyskyddet vid trafikolycka mellan två fordon som både är i rörelse eller vid en dikeskörning. Däremot ersätts normalt inte skyddet vid en parkeringsskada där den egna bilen står stilla.
Sammanfattning gällande babyskydd
Det babyskydd som är bäst i test är det babyskydd som fungerar bäst för dig i din vardag. Ett nyfödd bebis är ömtålig så försök att investera i ett så bra skydd som möjligt. Det absolut minsta kravet du ska ställa är att babyskyddet är testat och godkänt.
Källa: NTF, Råd & Rön, Jollyroom, Baby V.